Kyokushin is de hardste vorm van karate. “Kyoku” betekent het uiterste. Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wil halen. “Shin” betekent de waarheid.
Dit betekent dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken.
Kihon
Kihon is het oefenen van fundamentele technieken: afweren, armstoten, trappen. Voor een goede beheersing van de basis technieken is het nodig dat je regelmatig oefent, met zoveel mogelijk concentratie en inspanning. Meestal worden dezelfde bewegingen een aantal maal na elkaar herhaald, eerst traag en technisch nadien op snelheid en kracht. Het aantal herhalingen varieert van de lengte van de zaal en het aantal leerlingen. De karateka moet kihon oefenen met de volgende gedachten:
• Vorm
• Kracht, Snelheid & Explosiviteit
• Concentratie
• Spierversterkend
• Ritme & Timing
• Coördinatie
• Ademhaling
Kata
Kata is een formele oefening van een aaneenschakeling van karate technieken, standen, en verplaatsingen. De basis technieken zijn zowel offensief als defensief.
Kata training houdt in dat men bij de uitvoering van elke techniek zich maximaal inspant. Belangrijke factoren in kata zijn, snelheid, kracht, coördinatie, flexibiliteit en ritme. Het combineren van technieken in een vaste vorm maakt een karateka de technieken eigen. Hoe hoger de kleur band van de karateka, hoe moeilijker de techniekopvolging zal zijn binnen de kata`s. In enkele gevallen wordt kata ook gebruikt voor wedstrijden.
Kumite
Kumite betekend “gevecht”. We passen dit toe in trainingsvormen wat we “sparren” noemen.
Zowel in de training als in wedstrijdvorm is deze full contact stijl gebonden aan regels.
Zo mogen er bijvoorbeeld geen handtechnieken naar het hoofd gemaakt worden. Maar zijn trappen weer wel toegestaan. Deze regels worden aangepast aan zowel leeftijd als het niveau van de karateka. Bij kinderen wordt bijvoorbeeld het raakcontact op een speelse manier toegepast, terwijl bij de oudere jeugd dit wat wordt verhoogd en zo wordt deze stap nogmaals gemaakt bij de volwassenen. Onze lessen worden aangepast aan het niveau van elke groep. Zowel de recreatieve of beginnende karateka kan hier terecht, maar ook de ervaren toernooi vechter kan ruimschoots zijn voldoening halen uit de training.